İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Kostik Nedir?

Kostik Nedir?

Kostik Nedir?

Kostik ne işe yarar?

Kostik su ile karıştırıldığında ortalama 5 dakikada erir. Suyun sıcaklığını 50 santigrat dereceye yükseltir ve 15-20 dakika orada tutar. Aynı zamanda reaksiyona girdiği maddeleri yakar ve aşındırır. Kostik, temizlik malzemelerini daha güçlü hale getirmek için sıklıkla kullanılan yardımcı bir üründür. Bu ürün çok güçlü ve etkili olduğu için tüm kir ve lekelerin kısa sürede çıkarılması garanti edilir.

Kostik nerelerde ve hangi bölgelerde kullanılır?

Kostik alkali, sabun ve deterjan üretiminde yaygın olarak kullanılan kimyasal ve güçlü bir bileşendir. Ayrıca su kazanının ana malzemesidir. Özellikle bu ürün su ile karıştırıldığında 5 dakikaya kadar erir. Ayrıca suyun sıcaklığını önemli ölçüde yükseltir ve suyun uzun süre sıcak kalmasını sağlar. Bu sayede reaksiyon sonrası ana maddelerin yanma ile ayrılması sağlanmakta ve etkin temizlik sağlanmaktadır. Kostiğin başlıca kullanım alanları;

Kostik alkali özellikle banyo, lavabo ve mutfak gider açıcı olarak kullanılır. Güçlü bir dezenfektan olarak bilinen, kanalizasyonların temizlenmesinde ve tıkanmış kanalizasyonların temizlenmesinde önemli bir rol oynar.

Kostik alkali, sabunların ve antibakteriyel sabunların ana bileşenidir. Madencilik ve rafinerilerde asit ünitelerini temizlemek için kullanılır. Kostik soda, fırın içleri ve borular gibi ulaşılması zor ve paslı yerleri kolayca temizlemek için kullanılır. Kostik soda, aspirin ve koruyucuların üretimi için ilk tercihtir. Soda esas olarak saf su üretimi ve su arıtma işlemlerinde kullanılmaktadır. Alkali kostik ayrıca kağıt hamuru, ipek kumaşlar, boya kimyasalları ve patlayıcıların üretiminde de kullanılır.

Kostik nasıl kullanılır?

Kostik alkali hemen hemen her markette satılan bir bileşendir. Bu nedenle günümüzde herkes tarafından kolayca erişilebilir ve kullanılabilir. Kostik soda kaynar suya eklenerek kullanılabilir. Kostik kaynar su ile birleştiğinde reaksiyona girer ve farklı bileşenlere ayrılır. Aşındırıcı maddeler, temas ettikleri malzeme veya cilt için çok tehlikelidir. Bu nedenle kostik kullanmadan önce koruyucu lastik eldiven ve maske takmalısınız. Aslında sık sık kostik kullanımı gerektiğinde bir tesisat uzmanına danışılmalıdır.

Yanlış kullanılırsa kostik geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabilir. Kostik, özellikle güçlü temizlik gerektiren ve temizliği kolaylaştıran birçok alanda kullanışlıdır. Güçlü bileşenleri sayesinde Kostik birçok zor alanın anında temizlenmesini sağlar. Kanalizasyonları açarken mutlaka maske ve eldiven kullanmalısınız.

Aynı zamanda bir gıda katkı maddesi de olan sodyum hidroksit, yiyecek ambalajlarında E524 koduyla işaretlenir. Su ile tepkimeye girdiğinde yaklaşık 5 dakika içinde sıcaklığı 50 ºC ’ye çıkar ve yaklaşık 15 dakika sıcak kalır.

Hem evsel hem de endüstriyel ortamlarda yaygın olarak kullanımı sırasında kazara cilde ya da göze sıçrayan sodyum hidroksit ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Cilt, gözler, sindirim sistemi veya solunum sistemine zarar verebilir, cilt ve gözlerde yanıklara neden olur.

Kostik Soda’ya maruz kalırsanız ne olur?

Kostik sodanın (sodyum hidroksitin) tehlikeli özelliği, %0.5 üstündeki konsantrasyonlarda oluşan korozyon / iritasyonlardır. Kostik soda, sıçraması ya da dökülmesi halinde gözlerde, deride ve solunum sisteminde yanıklara neden olur.

Gözler: Geri dönüşümsüz hasar tehlikesi vardır.

Deri: Deri tarafından emildiğinde zararlı olabilir.

Solunum Sistemi: Mukoza membranları ve üst solunum yolları dokuları için tahrip edici olabilir.

Sindirim Sistemi: Yutulması halinde ölümcül olabilir.

Uzun Süreli Etkiler: Nefes darlığı, gırtlak ve bronşlarda ödem, gözde ve ciltte yanıklar, körlük.

Kaza anında neler yapabilirsiniz?

Kostik sodanın tehlikesi korozyondur (aşındırmadır). Kostik soda ile temas eden cilt yüzeyini 60 saniye içinde yıkarsanız hasarı engelleyebilir ya da azaltırsınız.

İdeal olan, kimyasalın yüzeydeki reaktifliği cildin veya gözün daha derinine inmeden durdurmaktır. Su ile yıkama, kostik soda gibi kimyasal madde sıçramalarında eskiden beri en yaygın kullanılan yöntemdir.

Çeşme Suyu İle Yıkama

Çeşme suyu kimyasalın büyük bir kısmını doku yüzeyinden arındırır ve seyreltir. Fakat çeşme suyu ile yıkama erken müdahale ve çok fazla miktarda su ile çok uzun süre yıkamayı gerektirir. Daha da önemlisi kostik sodanın ilk 10 saniye içinde yıkanması gerekir. Üstelik yıkamanın 15 dakika boyunca dakikada 60 litrelik bir su akışı ile yapılması gerekir ve bu çoğu zaman mümkün değildir. Ayrıca kazaya uğrayan kişinin 15 dakika suya maruz kalması da vücut ısısının düşmesi gibi olumsuz yan etkilere neden olur. Ev kazalarında mümkün olan en hızlı zamanda su ile müdahale edip, acilen tıbbi yardım almanızı öneririz. 

İşyerinde Meydana Gelen Kostik Soda Kazaları İçin İdeal Çözüm: 

Üretim aşamasında kostik soda kullanılan bir işletmenin sahibi ya da çalışanı iseniz, işçi sağlığı ve çevre güvenliği yasalarına da uygun davranmak için, profesyonel ve ideal bir çözüm yolu aramanız yerinde olacaktır. Kimyasal yanık konusunda uzmanlaşmış PREVOR Laboratuarları tarafından geliştirilmiş DIPHOTERINE® birçok başka kimyasal gibi kostik soda kazalarında da sonuçları sizin lehinize çevirebilir. 

DIPHOTERINE® İle Yıkama

*Diphoterine® çeşme suyunun durulama özelliğini de barındıran aktif bir yıkama solüsyonudur, kimyasala direk etki ederek gözde veya ciltteki korozif etkilerini sınırlar.

*Diphoterine®'nin fiziksel ve kimyasal özellikleri yıkamanın etkinliğini optimum hale getirerek garantiye alır.

*Amfoter yapısı sayesinde pH değerinin makul seviyelere son derece hızlı bir biçimde geri dönmesini sağlar.

*Hipertonik özelliği sodyum hidroksitin derinlere penetre etmesini engeller ve dokunun iç kısmından dışına doğru akış oluşturarak penetre etmiş olan kimyasalı dışa doğru çeker (Schrage - 2004).

*Polivalans ve zararsız olması (Hall - 2002, Hall - 2009) ile Diphoterine®, kostik sodanın diğer kimyasallarla birleşmesinde bile etkili olan, üstün bir dekontaminasyon solüsyonudur.

Read more

Asetik Asit Nedir?

Asetik Asit Nedir?

 Asetik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?  Asetik asit karboksilik asitler arasında en küçüğü fakat en önemlisidir. Doğada karbonhidratların yükseltgenmesiyle elde edilmektedir. Sanayi sektöründe sentetik...

Daha fazlasını oku
Elektrostatik Toz Boya Nedir?

Elektrostatik Toz Boya Nedir?

Toz boya tamamen kuru bir kaplama sistemidir. Elektrikle yüklenen öğütülmüş reçine, pigment ve diğer hammadde taneciklerinden oluşur ve boyanacak objelerin üzerine püskürtülür. Boyanacak malzemele...

Daha fazlasını oku