İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Asetik Asit Nedir?

Asetik Asit Nedir?

Asetik Asit Nedir?

 Asetik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?

 Asetik asit karboksilik asitler arasında en küçüğü fakat en önemlisidir. Doğada karbonhidratların yükseltgenmesiyle elde edilmektedir. Sanayi sektöründe sentetik olarak elde edilebileceği gibi biyolojik olarak da elde edilebilir. Sirkeye ekşi tadı ve keskin kokuyu veren asittir. Asetik asit eczacılık alanında kullanılmakta olan en önemli asitlerden biridir. Etil alkolün oksidasyonuyla ya da metil alkol reaksiyonu ile elde edilebilir.

 Asetik Kullanım Alanları Nelerdir?

Çok iyi bir polar çözücü olmasından dolayı PET plastiğinin üretim aşamasında kullanılan tereftalik asidin üretilmesinde çözücü olarak kullanılmaktadır.

Kauçuk imalatında bir koagülatör olarak kullanılır.

Sentetik elyaf yapımında kullanılır.

Günlük hayatta kullanılan sirkede bulunur.

Gıda sanayisinde E260 koda sahip olan katkı maddesi olarak kullanılır. Gıdalarda mikroorganizmaların oluşumunu engeller.

Fırınlanmış ürünler ve ekmekte koruyucu olarak kullanılır.

Çok sayıda kimyasal bileşiğin üretilmesinde ham madde olarak kullanılır.

Fotoğraf filminin yapımında kullanılmakta olan asetilasyon ajanı olan anhidritin üretilmesi için kullanılır.

Seyreltilmiş hali günlük yaşamda çaydanlıklarda biriken kirecin arındırılmasında kullanılır.

Parlak yüzeylerde ve camlarda madeni birikmelerin temizlenmesinde kullanılır.

Boyalar için renk verici olarak kullanılır.

Asetik asidin özellikleri

Saf CH3COOH formundaki asetik asit renksiz bir sıvıdır. Oldukça aşındırıcı ve tahriş edici özelliklere sahiptir. Suyla karıştırıldığında hacim daralması meydana gelir; asetik asit durumunda bu hacimde önemli bir azalmadır. Asetik asit higroskopik bir maddedir, yani çeşitli kaynaklardan su emebilir. Asetik asidin bu özelliği ve içindeki suyu çözme yeteneği, asit içeren bir şişeyi açtığınızda içerdiği maddenin nemli havayla temas ettiğinde katılaşabileceği anlamına gelir. Düşük sıcaklıklarda asetik asit yüzeyinde buza benzeyen kristaller oluşur. Bu olay yalnızca saf asetik asitle veya asetik özün maruz kaldığı çok düşük sıcaklıklarda meydana gelir. Asetik asitin önemli bir özelliği ayrışma yeteneğidir. Karboksilik asit olduğundan ayrışır ve bu nedenle elektriği iyi iletir. Maddenin kimyasal yapısından dolayı çok yüksek bir kaynama noktasına sahiptir.

Asetik asit kullanımı

Asetik asit yaygın olarak kullanılmaktadır . Herkesin bildiği bir maddedir. Çoğu marketten beyaz sirke olarak satın alınabilir. Elbette asetik asit bu haliyle çok düşük konsantrasyonlarda mevcuttur, çünkü saf halinde veya sözde asetik özde aşındırıcı bir maddedir ve ciltte ve gözlerde ciddi tahrişe neden olur. Asetik asitin kullanımı gıda, sanayi, kimya ve kozmetik endüstrilerinde yaygındır. Diğer maddelerin üretiminde veya özellikle pH açısından özelliklerinin düzenlenmesinde kullanılır. Gıda endüstrisi muhtemelen asetik asitin en büyük tüketicisidir. Aşağıdakilerin üretiminde kullanılır:

  • konserve ve turşu,
  • peynir ve süt ürünleri,
  • soslar,
  • hazır salatalar.

Gıda endüstrisinde asetik asit, diğer şeylerin yanı sıra tesislerin temizliğinde de kullanılır. Ucuz, etkili ve doğal bir temizlik maddesidir. Kozmetik ve ilaç endüstrileri tarafından çok büyük miktarda asetik asit tüketilmektedir. Çoğu kozmetikte düzenleyici olarak kullanılır, bazılarında ise kokunun “dengesi” olarak kullanılır. Asetik asit çok hoş olmayan bir kokuya sahip olmasına rağmen tatlı kokulara karşı bir denge sağlayabilir. Tekstil endüstrisi de asetik asit kullanıyor. Kumaş boyamanın yanı sıra suni ipek ve çoğu lateks ve yapay kumaşların üretiminde de kullanılır. Higroskopik özellikleri, kumaş üretirken ortamdaki nemi emmek için kullanılır.

Evde asetik asit

Asetik asit hemen hemen her evde bulunabilir. İster sirke formunda olsun, ister birçok kimyasal veya kozmetikte bir bileşen olarak. Ruh sirkesinin kendisi yemek pişirme veya temizlik gibi birçok amaç için kullanılabilir. Az miktarda beyaz sirkeyi ılık suyla karıştırmanız yeterli. Böyle bir karışım zor lekelerle başa çıkacak ve pas veya kahve dahil eski kirleri bile mükemmel şekilde çözecektir. Asetik asit çok kötü bir kokuya sahip olmasına rağmen düz yüzeylerin temizliğinde kullanılır. İdrar lekelerini çok iyi giderir; bu, evde evcil hayvanlar (köpek veya kedi yavrusu) olduğunda faydalıdır. Ayrıca mutfak davlumbazlarındaki yüzeylerin temizlenmesi gibi zorlu lekelerin temizliğinde de kullanılabilir.

Yeri doldurulamaz asetik asit

Asetik asit yeri doldurulamaz bir maddedir. Çoğu kimyasal prosesin yan ürünü olmasına rağmen hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Özel kimya endüstrisinden onlarca yıldır çeşitli amaçlarla kullanıldığı özel evlere kadar. Doğru şekilde kullanmak için özelliklerini ve uygulamasını bilmek önemlidir.

Read more

Hidrojen Peroksit

Hidrojen Peroksit

Hidrojen Peroksit Nedir? Hidrojen peroksit (H2O2), ekstra hidrojen molekülü içeren sudur (H2O). Oda sıcaklığında renksiz bir sıvı olan hidrojen peroksitin acı bir tadı vardır. Gıda olarak tüketi...

Daha fazlasını oku
Kostik Nedir?

Kostik Nedir?

Kostik ne işe yarar? Kostik su ile karıştırıldığında ortalama 5 dakikada erir. Suyun sıcaklığını 50 santigrat dereceye yükseltir ve 15-20 dakika orada tutar. Aynı zamanda reaksiyona girdiği maddel...

Daha fazlasını oku