İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Hidrojen Peroksit

Hidrojen Peroksit

Hidrojen Peroksit

Hidrojen Peroksit Nedir?

Hidrojen peroksit (H2O2), ekstra hidrojen molekülü içeren sudur (H2O). Oda sıcaklığında renksiz bir sıvı olan hidrojen peroksitin acı bir tadı vardır. Gıda olarak tüketilmeye kesinlikle uygun değildir. Hidrojen peroksit kararsız bir bileşiktir, ısı açığa çıkararak kolayca oksijen ve suya ayrışabilir. Yanıcı olmamasına rağmen organik bir madde ile temas ettiğinde kendiliğinden yanmaya neden olabilen güçlü bir oksitleyicidir. 

 

Hidrojen Peroksit'in Tarihi

Hidrojen peroksit ilk defa 1818 yılında Fransız kimyacı Louis Jacques Thénard tarafından baryum peroksitinnitrik asit ile tepkimeye sokulmasıyla elde edilmiştir. Üretildikten sonra, uzun süre boyunca bileşiğin kararsız olduğuna inanılmıştır. 19. yüzyılın sonunda Petre Melikishvili ve öğrencisi L. Pizarjevski bileşiğin doğru formülünün H-O-O-H şeklinde olduğunu gösterdi.

 

Hidrojen Peroksit'in Kullanım Alanları

Halk arasında hidrojen peroksit; "oksijenli su" olarak da bilinir. Hidrojen peroksit, geçmişte tipik olarak kesikleri veya diğer cilt yaralarını tedavi etmek için kullanılan antiseptik bir sıvıdır. Bununla beraber hidrojen peroksit, temizlik, dezenfeksiyon ve leke çıkarma gibi tıbbi olmayan durumlarda da kullanılır. Düşük saflıktaki konsantrasyonları (%3 , %6) ise giysi ağartıcı olarak kullanılabilir.

Hidrojen Peroksit Nasıl Saklanır?

Hidrojen peroksit bir kimyasaldır dolayısıyla yutulması halinde ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle çocukların ulaşamayacağı bir dolapta saklayın. Hidrojen peroksiti kullanmadan önce son kullanma tarihine dikkat edin çünkü ekstra oksijen zamanla kaybolur ve sadece suyla baş başa kalırsınız. Hidrojen peroksiti ışığa ve sıcaklığa maruz bırakırsanız sızma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ışık almayan ve kapalı bir dolapta ürünü muhafaza edin.

Hidrojen Peroksitin Temizlikte Kullanım Alanları

 

 Hidrojen peroksit, kişisel bakımın yanı sıra temizlikte de sıkça kullanılır. Özellikle de çamaşır ve bulaşık yıkamada, leke çıkarmada oldukça etkilidir. Sirke kokusundan hoşlanmayanlar sebzelerin temizlenmesi için de hidrojen peroksitten yardım alabilirler. Kirli olan tuvalet ya lekeli fayansları hidrojen peroksiti yarım bardak su ile karıştırarak temizleyebilirsiniz.

 Duş perdeniz küflendiyse yine bu ürünle kolay bir şekilde perdeyi temizleyebilir ve yeni gibi olmasını sağlayabilirsiniz. Pek çok alanı temizlemek ve dezenfekte etmek için uygun fiyatlı bu ürünü tercih edebilirsiniz. Diğer kimyasallara büyük paralar ödemeye gerek kalmadan gerçek temizlik hissini de evinizde dilediğiniz gibi yaşayabilirsiniz.

Çamaşırları beyazlatır. Kişisel bakımınızın yanında hidrojen peroksiti ev temizliğinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle de kan lekesini çıkartmak için lekenin üzerine bir miktar hidrojen peroksit damlatarak 10 dakika bekledikten sonra çitileyerek çamaşırınızı yıkayabilirsiniz.

Sebze ve meyveleri temizlemek ve dezenfekte etmek için de hidrojen peroksiti kullanabilirsiniz.

Soğuk algınlığından ve boğaz ağrısından kurtulmak için bir miktar hidrojen peroksit ile suyu karıştırıp gargara yapabilirsiniz.

Ağız sağlığını korur ve kahve, çay, sigara gibi etkenlerden dolayı dişlerde oluşan lekelerin temizlenmesini sağlar.

 

Hidrojen Peroksitin Bitkiler Üzerindeki Etkisi

 Hidrojen peroksiti, bitkilerinizi canlandırmak için de kullanabilirsiniz. 2 yemek kaşığı hidrojen peroksiti 1 litre suya karıştırarak bitkilerinizin topraklarına ekleyerek bitkinizin daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Bu karışım, bitki köklerinin çürümesini de önemli ölçüde engeller. Bu karışım ile aynı zamanda bitkilerde böcek ve mantar oluşumunu da önleyebilirsiniz.

 Bu sayede çok daha sağlıklı, canlı ve gür bitkilere sahip olabilirsiniz. Bahçe bakımında da bu üründen faydalanabilirsiniz. Bir diğer tarife göre de 4 litre suya yarım bardak hidrojen peroksit ekleyerek bitkilerinizi şımartabilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlı olan bu ürünü hayatın pek çok alanında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu ürünü eczanelerden rahatlıkla temin edebilirsiniz.

Hidrojen Peroksit Nasıl Kullanılır?

Dezenfekte:

Öncelikle eldiven giyin ve iyi havalandırılmış bir alanda hidrojen peroksiti kullanın. Dezenfekte etmek için önce alandaki görünür kiri veya pisliği sade sabun ve su ile temizleyin. Ardından yüzeylere yarı yarıya olacak şekilde hidrojen peroksit - su karışımını püskürtün. 5 dakika bekledikten sonra yiyeceklere temas eden yüzeyi bulunan eşyalarınızı suyla durulayabilirsiniz. Diğer yüzeylerin hava ile kuruması tercih edilir. Hidrojen peroksit aşağıdakiler için harika bir mikrop öldürücüdür:

  • Küvetler, lavabolar ve duşakabinler

  • Kapı kolları

  • Çöp kutuları

  • Aynalar

  • Tuvaletler

     

     

 

    Read more

    Solvent Nedir?

    Solvent Nedir?

    Kimyasal bir madde olan solvent, başka bir kimyasal maddeyi çözmek için kullanılır. Pek çok kişinin merak ettiği soruların başında solvent ne demek? Sorusu gelmektedir. Daha çok kimyasal alanda kul...

    Daha fazlasını oku
    Asetik Asit Nedir?

    Asetik Asit Nedir?

     Asetik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?  Asetik asit karboksilik asitler arasında en küçüğü fakat en önemlisidir. Doğada karbonhidratların yükseltgenmesiyle elde edilmektedir. Sanayi sektöründe sentetik...

    Daha fazlasını oku