İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Solvent Nedir?

Solvent Nedir?

Solvent Nedir?

Kimyasal bir madde olan solvent, başka bir kimyasal maddeyi çözmek için kullanılır. Pek çok kişinin merak ettiği soruların başında solvent ne demek? Sorusu gelmektedir. Daha çok kimyasal alanda kullanımı yapılan bu malzeme, kullanıldığı malzemeye göre inceltme özelliğine veya boya, endüstriyel yağ sökücü gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Kimyasal bir madde olan solvent, diğer kimyasal maddelerin içerisindeki bileşenleri çözme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kullanım alanı oldukça geniştir. Ancak kullanmadan önce mutlaka kullanım şekline ve kalitesine özen göstermeniz gerekmektedir. Solvent, sıvı ya da katı halde bulunan maddeleri birbirlerinden ayrıştırmak ya da seyreltmek için kullanılan çözücü kimyasallardır. Günlük hayatta da bu kimyasallar çok fazla üretiliyor. Bunların başında da su ve tiner ilk sırada geliyor. Kozmetik ürünler içerisinde bulunan aseton dahi bir solvent türü denilebilir. Endüstriyel alanda birçok farklı şekilde kullanılan solvent türleri 4 farklı grupta incelenir. Bunlar biyolojik solvent türleri, halojenlenmiş solventler, hidrokarbon solvent türleri ve şeffaf renkte olan oksijenli solventlerdir. Endüstri alanında bu solvent türlerinin her birinin farklı işlevleri vardır.

Solvent Türleri Nelerdir?

Kimyasal alanda çok sık kullanılan çözücülerin türleri de mevcuttur. Bu nedenle kullanım alanlarının özelliklerine göre mutlaka doğru solvent türleri tercih edilmesi gerekmektedir. Türlerini inceleyecek olursak;

Solventler genellikle organik veya inorganik olarak sınıflandırılabilir.
Organik çözücüler arasında şunlar sayılabilir:
•    Benzen
•    Etanol
•    Metanol
•    Isopropanol
•    Toluen
•    Acetone
Inorganik çözücüler arasında şunlar sayılabilir:
•    Su
•    Sodyum hidroksit
•    Amonyak
•    Asit (örneğin, sulfurik asit veya nitrik asit)
•    Klorür (örneğin, nacl veya cacl2)
Solventler ayrıca polar veya apolar olarak da sınıflandırılabilir. Polar çözücüler genellikle polar maddeleri çözünürken, apolar çözücüler genellikle apolar maddeleri çözünür.

Solvent Kimyasal Formülü

Esasen solvent kelimesi her hangi bir maddenin kimyasal formülünü ifade etmez. Dolayısı ile çözücü olarak kullanılan bir maddenin genel bir tanımı demek daha doğru olacaktır. Çözücünün farklı çeşitlerde türleri olduğu için her bir türünün ayrı kimyasal formülü mevcuttur. Solvent kimyasal formülü detaylı bir şekilde inceleyecek olursak;
•    Organik çözücüler arasında c6h6 (benzen)
•    C2h5oh (etanol)
•    Ch3oh (metanol)
•    C3h7oh (isopropanol)
•    C6h5ch3 (toluen) 
•    C3h6o (acetone) gibi formülleri mevcuttur.
Inorganik çözücüler arasında ise;
•    H2o (su),
•    Naoh (sodyum hidroksit)
•    Nh3 (amonyak)
•    H2so4 (sulfurik asit)
•    Hno3 (nitrik asit) gibi formüller bulunur.
Klorlu Solventler Nedir?
Klorlu solventler, klor atomlarının içerdiği organik veya inorganik solventlerdir. Klorlu organik solventler arasında:
•    Trichloroethylene (c2hcl3)
•    Tetrachloroethylene (c2cl4)
•    Carbon tetrachloride (ccl4)
•    1, 1, 1-trichloroethane (c2h3cl3)
Klorlu inorganik solventler arasında:
•    Hydrochloric acid (hcl)
•    Chloroform (chcl3)
•    Nitrochloroform (chclno2)
Bazı klorlu solventler, çevre kirliliği ve sağlık sorunlarına yol açabilecek olası zararlı etkilere sahip olabilirler, özellikle uzun vadeli kullanımları. Bu nedenle, onların kullanımı yerine, daha az zararlı çözücüler tercih edilmelidir.

Solvent Nerelerde Kullanılır?

Genel olarak kimyasal bir maddeyi inceltmek için kullanılırlar. Aynı zamanda çözme ya da sökme için de kullanıldıkları söylenebilir. Genel olarak bu kimyasallar renksiz bir yapıya sahiptirler. Ancak gerek duyulduğunda renklendirilebilirler. Solvent türlerinin birçok farklı ayırt edici özellikleri bulunur. Bu kimyasallar aynı zamanda parlayıcı ya da yanıcı özelliklerde olabileceği için mutlaka kullanımda gereken dikkati göstermek gerekir. Bunların yanında risk almak isteyen işletmeler parlayıcı ya da yanıcı olmayan solvent türlerini de tercih edebilirler. 
Solventler kokusu ile rahatsız edebilecek kimyasallar olduğundan eğer bu rahatsızlığı yaşamak istemiyorsanız rahatlıkla kokusuz olan türlerini de kullanabilirsiniz. Yağı sökme kabiliyeti çok yüksek olan bu ürünler özellikle yağa doygunluk oranı bakımından işlevseldir. Soltek Kimya Üretim A. Ş.  olarak beklentilerinizin ötesinde ürünleri sizlere sunmaktayız. 

Endüstriyel Solvent Ne İşe Yarar?

Solvent, çözücü olarak bilinir ve bu ürünler makinelerin üzerinde biriken malzemeleri ya da maddeleri çözmek için kullanılır. Hem katı hem de sıvı malzemelerin çözülmesinde son derece etkili kimyasallardır. Soltek Kimya Üretim A. Ş.  olarak bu kimyasalları en iyi standartlarda üretmeye özen göstermekteyiz. Kullanım alanları son derece geniş olan bu ürünler özellikle en çok boyalar üzerinde kullanılmaktadır. 
Boya yapımında sıklıkla kullanılan bu ürünler, bir madde üzerinde inceltme ya da seyreltme yapılacağı zaman kullanılabilir. Temizleme işlemlerinde kullanılabilir. Yağ temizleme solvent kullanımının yaygın olduğu alanlardan biridir. Metal yüzey işlem kimyasalı olarak da bu kimyasallardan yararlanılabiliyor. 
Bu ürünler yağı kendi bünyesine alarak yüzeyi hem kirinden hem de yağından kolaylıkla arındırmaktadır. Bu bakımdan hızlı bir şekilde temizleme işlemi yapılabiliyor. Bu kimyasallar kullanıldığında temizleme sırasında hiçbir şekilde fiziksel olarak müdahaleye gerek duyulmuyor. 

Solvent Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Solvent kimyasalları birçok farklı özelliği ile öne çıkar. Bu nedenle de kullanım alanları son derece yaygındır. Bu ürünlerin yanıcı ve parlayıcı olanlarını kullanırken ekstra bir titizlik gösterilmesi gerekir. İşletmelerde risklerin ortaya çıkmaması için mutlaka yanıcı ve parlayıcı olmayan solventleri tercih etmeye özen göstermeniz gerekiyor. 
Bu ürünleri kullanırken sağlık açısından etkilenmemek için kokusuz olanlarını tercih edebilirsiniz. Eğer kokulu ve sert bir solvent kullanmayı düşünüyorsanız kullanım sırasında maske kullanmaya dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak eldiven giymeyi de ihmal etmemeniz gerekiyor. 

 Solvent Ne Demek? Endüstride ve Günlük Hayatta Kullanım Alanları

Solvent sıvı ya da katı halde bulunan maddeleri birbirlerinden ayırmak veya seyreltmek için kullanılan çözücü kimyasallara denir. Solventler genellikle endüstri alanında yaygın olarak kullanılır. Farklı işlevleri vardır. Günlük hayatta da birçok solvent türü kullanılmaktadır.
Solventler, boya, yapıştırıcı, reçine gibi malzemelerin üretiminde kullanılır. Kozmetik ürünler içerisinde bulunan aseton dahi bir solvent türüdür.
Endüstriyel alanda solventlerin farklı türleri kullanılır. Bunlar biyolojik solvent türleri halojenlenmiş solventler, hidrokarbon solvent türleri ve şeffaf renkte olan oksijenli solventlerdir. Her bir solvent türünün farklı özellikleri ve işlevleri bulunur. Biyolojik solventler bitkisel kaynaklardan elde edilen çözücülerdir. Halojenlenmiş solventler, klor ya da flor gibi halojenler içeren çözücülerdir. Hidrokarbon solventleri yağ ve benzin gibi hidrokarbon bileşikleridir. Oksijenli solventler ise amonyak, alkoller ve ketonlar gibi oksijen içeren bileşiklerdir.
Soltek Kimya endüstriyel solvent üretimi yapan kimya firmasıdır. Müşterilerine geniş yelpazede solvent seçenekleri sunar. Soltek Kimya'nın solventleri endüstriyel kullanıma uygun olarak tasarlanmıştır. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre üretme kapasitesine sahiptir.

Solvent Türleri Nelerdir?

1. Biyolojik Solventler: Bitkisel kaynaklardan elde edilen çözücülerdir. En yaygın biyolojik solventlerden bazıları; terpenler (limonen, pineen), sitrik asit, etanol ve gliserindir. Bu solventler düşük toksisite seviyeleri nedeniyle özellikle kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde kullanılır.
2. Halojenlenmiş Solventler: Klor veya flor gibi halojenler içeren çözücülerdir. Buna örnek olarak trikloretilen, tetra kloroetilen ve metil klorür gibi solventler yer alır. Solventler genellikle ağır endüstriyel işlemler için kullanılırlar. 
3. Hidrokarbon Solventleri: Yağ ve benzin gibi hidrokarbon bileşikleridir. Bunlar arasında hekzan, heptan, oktan, nafta, mineral yağlar ve petrol ürünleri gibi çözücüler yer alır. Hidrokarbon solventler sıklıkla boya, yapıştırıcılar, reçineler, yağlama ve temizleme işlemlerinde kullanılır.
4. Oksijenli Solventler: Amonyak, alkoller ve ketonlar gibi oksijen içeren bileşiklerdir. Örnek olarak etanol, metanol, aseton ve izopropanol sayılabilir. Oksijenli solventler genellikle boya, tekstil ve kozmetik endüstrilerinde kullanılır. Oksijenli solventlerin birçoğu yanıcı olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.


Solvent Ne Demek?

Solvent Türkçede çözücü anlamına gelmektedir. Solvent genellikle çözücünün veya işlenen kimyasal maddenin kimyasal yapısını değiştirmeden çözebilme özelliğine sahip, ayrıştırabilen veya maddeyi saflaştırabilen kimyasallardır.

Solvent Nedir?

Solventi doğru yerde kullanmak için solventin ne olduğunu bilmek gerekir. Solvent, Türkçe karşılığı "çözücü" olan bir terimdir. Söz konusu madde, çeşitli çözücü ve kimyasalların karışımı ile elde edilen ve endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılan bir üründür. Bilinen ve en yaygın olarak kullanılan doğal solvent çeşidi ise su dur. Endüstriyel faaliyet alanınıza uygun olan her türlü solvent çeşidini Soltek Kimya ayrıcalığı ile satın alabilirsiniz.

Solvent Çeşitleri Nelerdir?

Organik solventler, kimyasal yapılarına göre sınıflandırılır ve bunların üç ana türü vardır. Bunlar:
Hidrokarbon Solventler : Alifatik ve aromatik hidrokarbonlar
Oksijenli Solventler :  Alkoller, aldehitler, ketonlar, glikol eterler, esterler ve glikol eter esterleri
Halojenli Solventler: Klorlu ve bromlu hidrokarbonlar

Solvent Fiyatları

Solvent fiyatları, satın almak istediğiniz solvent çeşidinin içeriğinde bulunan çözücü ve diğer kimyasal türlerine göre değişir. Satın alacağınız solventin sektör faaliyetlerinizde kullanmak istediğiniz bölgeye uygun bileşime sahip olması çok önemlidir. Bu nedenle solvent satın alırken ucuz ürünlere yönlenmek yerine sektör faaliyetlerinizle uyumluluğu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Hangi ürünü almanız gerektiği noktasında Soltek Kimya yetkilileri sizlere gerekli yönlendirmeyi yapacak, fiyat konusunda destek olacaktır.

Solvent Ne İşe Yarar?

Solvent, kimyasal maddelerin seyreltilmesini ve çözünmesini sağlar. Örnek vermek gerekirse tiner, en etkili olan çözücü türlerinden biridir. Yağlı boyanın içine katılan tiner, boyanın incelmesini, yüzeye daha etkin şekilde tutunmasını ve daha gösterişli durmasını sağlar. Aseton da güçlü bir çözücüdür. Bu özelliği nedeniyle ojelerin çıkarılması için aseton kullanılır. Laboratuvar ve araştırma tesislerinde de solvent çeşitlerinin yaygın olarak kullanıldığı görülür. Faaliyet alanının özelliklerine göre her türlü solvent çeşidini temin edebileceğiniz Soltek Kimya ile en kaliteli ürünlere sahip olabilirsiniz.

Solvent Nerelerde Kullanılır?

Farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip geniş solvent çeşitleri, kullanılabilecekleri sayısız uygulama olduğu anlamına gelir. Genellikle, formül oluşturucular "benzer için benzer" ilkesine göre çalışırlar (yani, benzer solvent formları birbirini çözer), ancak bir uygulamada doğru dengeyi elde etmek için genellikle solvent kombinasyonları kullanılır. Endüstriyel solventler, genellikle sıvı maddeler, yağ bazlı boyaları temizlemek, yağdan arındırmak, boyayı soymak ve inceltmek için kullanılır. Yakıtlarda, yapıştırıcılarda, temizleme sıvılarında, epoksi reçinelerinde, cilalarda, sertleştiricilerde, boyalarda, tinerlerde, astarlarda ve ojelerde bulunurlar

Solventin başlıca kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
• İlaç
• Makyaj malzemeleri
• Zirai Kimyasallar
• Boyalar ve Kaplamalar
• Temizleyiciler
• Yağ Çözücüler, Yağ Temizleyiciler
• Mürekkepler ve İncelticiler
• Otomotiv

İlaçta Solvent Kullanımı

Penisilin'den Viagra'ya kadar çok sayıda günlük ilacın üretimi, üretim sürecinde solvent kullanılmadan üretimi imkansızdır. Solventler, yalnızca çözeltiyi yapmak için gereken aktif malzemeleri çözmeye yardımcı olmakla kalmaz. Farmasötikler, genellikle reaksiyonlarda oluşan safsızlıkları gidermek için kullanılırlar, bugün tedavide kullanmış olduğumuz ilaçların tamamında solvent kullanılmaktadır.

Makyaj malzemelerinde Solvent Kullanımı

Solventler, elde edilen sayısız kozmetik materyalin formülasyonunda yer alır. Yağ ve yüz kremleri, tırnak cilası, maskara ve saç spreyleri. Bunların imalatlarında solvent kullanılmadan üretilmesi hayal dahi edilemez.

Boyalar ve Kaplamalar

Boyalarda veya kaplamalarda solventler, maddenin farklı bileşenlerini çözer veya dağıtır. Pigment ve reçine gibi formülasyonlar, nihai ürünün istenen tutarlılık, boyanın uygulanması üzerine solventler buharlaşarak koruyucu kaplamayı, filmi oluşturarak ve kurutmak için reçineler ve pigmentlerde solvent kullanımı yaygındır.

Solvent Nerede Satılır?

Solvent ihtiyacı olan kurum ve kuruluşların aklına gelen sorulardan biri de solventin nerede satıldığıdır. Söz konusu çözücünün satıldığı sektör alanı, kimyasal ürün satışı yapan yerlerdir. Solvent, hassas bir laboratuvar çalışması ile üretilen bir kimyasaldır. Bu nedenle modern tesislerde üretilmesi gerekir. Soltek Kimya olarak ihtiyacınız olan solvent çeşitlerini modern laboratuvar tesislerinde üretiyor ve sizlerin kullanımına sunuyoruz.

Solvent Zararları

Solvent, endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılan bir kimyasaldır. Bu kapsamda söz konusu ürünün faydalı olduğu birçok alan vardır. Bunun yanında ürünün bilinçsiz kullanımı sonucunda karşılaşılabilecek bir kısım olumsuzluklar da söz konusudur. Solvent bazlı kimyasalların solunması sonucunda nefes almada güçlük ve şiddetli nörolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Göze temas etmesi durumunda ise gözlerde tahriş, yırtılma ve görme bozuklukları oluşabilir. Doğrudan cilde temas etmesi durumunda ise ciltte kuruluk, kızarma ve tahriş görülebilir. Bu nedenle solvent ve diğer kimyasalların kullanımında eldiven ve gözlük kullanımına dikkat edilmelidir.

• Solunum buharları (gözleri tahriş edebilir, uyuşukluğa neden olabilir, nefes almada zorluğa neden olabilir; şiddetli ise nörolojik hasara neden olabilir)
• Doğrudan göz teması (yanma ve yırtılmaya neden olabilir; şiddetli ise görme sorunlarına neden olabilir)
• Cilt teması (ciltte kuruluğa, tahrişe, kızarıklıklara veya kimyasal yanıklara neden olabilir)
• Yutma (nadirdir ancak yutulduğunda ciddi hastalıklara neden olabilir)

Boya Sökücü de Solvent Kullanımı

Solventin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biri de boya sökücü olarak kullanımıdır. Askı aparatlarında veya hatalı boyanan malzemelerin boyalarının sökülmesinde Ev ya da işyerlerinde yapılan boyaların çıkarılıp yerine başka bir boyanın yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda solventin çözücü etkisinden istifade edilebilir. Solventin içeriğinde bulunan kimyasallar nedeniyle boya tamamen yüzeyden ayrılacak ve yüzey yeniden boyanabilir duruma gelecektir. Soltek Kimya ile irtibata geçerek hangi solvent çeşitleri ve boya sökücü de solvent kullanımı ile ilgili detaylı olarak bilgi alabilirsiniz.

Solvent Formülü

Solvent, formülü C3H6O olan güçlü bir çözücüdür. Kullanılacak olan sektör alanına göre solvent formülüne bir kısım eklemeler yapılabilir. İdeal bileşimde hazırlanan kimyasallar güvenli şekilde adresinize ulaştırılmaktadır. Satın aldığınız solvent çeşitleri ile kısa sürede sektör faaliyetlerinizde farkınızı ortaya koyabilirsiniz. Ne amaçla solvent satın almak istediğinizi firmamıza ilettiğinizde sizleri en doğru ürünlere yönlendiriyor ve verimli kullanım için doğru tercihi yapmanızı sağlıyoruz. 

Tiner Solvent Midir?

Solvent, sıvı ya da katı formda bulunan maddelerin birbirinden ayrıştırılmasında kullanılan bir kimyasaldır. Günlük hayatta en çok kullanılan ve karşılaşılan solvent çeşidi ise su ve tinerdir. Boya sektöründe yaygın olarak kullanılan tiner, boyanın inceltilmesi ve çözülmesi maksadıyla kullanılır. Birçok sektör alanının vazgeçilmezi olan tinerin yaygın bir kullanım alanı olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Soltek Kimya'yı tercih ederek her türlü tiner çeşidini de satın alabilirsiniz. 

Metal Temizleyici Solvent 

Solvent, metal yüzeyin temizlenmesinde Metal Temizleme Solventi olarak kullanıldığında son derece etkili olan bir kimyasaldır. Metal yüzeyler için özel olarak üretilmiş olan metal temizleme solventi ile sektör alanında arzu ettiğiniz temizliği yapabilirsiniz. Bunun yanında metal yüzeyin boya için hazırlanma aşamasında da metal temizleme solventini kullanabilirsiniz. Bu sayede yüzeyi yağ, kir ve kalıntılardan temizleyerek boyanın yüzeye daha güçlü şekilde tutunmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca solvent uygulaması sonrasında yüzeye uygulanacak boyanın daha gösterişli bir görünüm aldığını da göreceksiniz. 

Endüstriyel Solvent

Endüstriyel solvent, Endüstriyel Yağ Sökücü Solvent sıklıkla karşılaşılan yağ ve kir kalıntılarının ortadan kaldırılması zaman zaman çok zor olabilir. Endüstriyel yağ sökücü solvent kullanımı ile pratik şekilde yüzeydeki yağ kalıntılarının kolay bir şekilde çıkarılması mümkündür. Söz konusu yağ sökücü solvent bazlı kimyasal, daldırma, püskürtme ve silme yöntemi ile ilgili malzemelerin temizliğinde temizleyici solvent olarak kullanılmaktadır. Uygulama yapılan malzeme yüzeyindeki yağ kalıntıları saniyeler içerisinde malzeme yüzeyinden ayrılacaktır.

Solvent Temizleyici

Solventin malzeme yüzeyindeki en belirgin etkisi, çözücü bir madde olmasıdır. Bu da solventi temizleyici bir ürün haline getirmektedir. Bahse konu kimyasalın temizleyici özelliği, ürünün kullanım alanını da genişletmektedir. Birçok sektör alanında kendine yer bulan solvent temizleyiciler ile yüzeydeki yağ, kir ve pas gibi kalıntıların ortadan kaldırılması mümkündür.

 

Read more

Günümüzde Kimya

Günümüzde Kimya

Kimyanın yaptığımız her şeye dokunmasının nedeni, var olan neredeyse her şeyin kimyasal yapı taşlarına bölünebilmesidir.   Kimyadaki ana yapı taşları, tek bir atomdan yapılmış maddeler olan kimyas...

Daha fazlasını oku
Hidrojen Peroksit

Hidrojen Peroksit

Hidrojen Peroksit Nedir? Hidrojen peroksit (H2O2), ekstra hidrojen molekülü içeren sudur (H2O). Oda sıcaklığında renksiz bir sıvı olan hidrojen peroksitin acı bir tadı vardır. Gıda olarak tüketi...

Daha fazlasını oku